Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πολλαπλή νοημοσύνη



Πολλοί που μας συνηθίζουμε να φκάλλουμε εύκολα συμπεράσματα και αποφάνσεις. Ανάμεσα στα πολλά άλλα, συνηθίζουμε να αναφερόμαστε εντελώς γενικευμένα για την εξυπνάδα / νοημοσύνη άλλων. Πιστεύκω πως ούτε να ξεχωρίζουμε τις συγκεκριμένες λέξεις και το νόημα τους ξέρουμε.

Σύμφωνα με το λεξικό που έγραψα τότε που ήμουν έμβρυο  και εβαρκούμουν την πλήξη της μήτρας και εν είχα τίποτε να κάμνω (κλώτσα-κλώτσα τον πλακούντα … ππούνιαρε-ππούνιαρε τον ομφάλιο λώρο … Ως πόσων;  Κανεί…),


εξυπνάδα είναι 
       - η μεγάλη πνευματική ικανότητα και ιδίως της αντίληψης, νόησης, κρίσης, επινοητικότητας (πρβ. ευφυΐα)


ενώ

νοημοσύνη είναι
-        το σύνολο των γνωστικών ικανοτήτων του ανθρώπου
(η αντίληψη, η μνήμη, ο συνειρμός, η φαντασία, η προσοχή και η διανόηση, και ειδικότερα η ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις και η ικανότητα να αντιλαμβάνεται ομοιότητες, διαφορές και σχέσεις), οι οποίες μας καθιστούν ευφυείς.



Αν και εν κάπως συγκεχυμένα, ωστόσο αγαπητέ πλην αδαή αναγνώστη, θα μιλήσουμε για τα διαφορετικά είδη ευφυΐας, για να πάρουμε θάρρος (ε, εν γίνεται, όλο και κάποιο είδος θα έχουμε) και να γίνουμε πιο σοφοί.


Πριν τούτο όμως, για να διευρύνω τη γνώση σας αλλά κυρίως για να σπάσω τα νεύρα σας (νικητής όποιος θκιεβάσει ως το τέλος) θα παραθέσω κάποια άλλα, σχετικά στοιχεία…

Αρχικά, γύρω στο 1920 οι ψυχολόγοι επιστεύκαν ότι ο καθένας μας γεννιέται με νοημοσύνη ενός συγκεκριμένου επιπέδου (Intelligence Quotient IQ). Ανεξαρτήτου του περιβάλλοντος και των επιδράσεων του και των ευκαιριών μας, ο κάθε άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει με την ίδια νοημοσύνη. Κάποιοι έχουν την πολλή και κάποιοι λλίη. Με το συμπάθκειον, πάντοντε! Φυσικά αυτοί οι ψυχολόγοι αποδειχτήκαν λανθασμένοι! Shame on you… Παιθκιά του πέους…


Πρόσφατα, ψυχολόγοι υποστήριξαν ότι η γενετική επιρροή παίζει ελάχιστο ρόλο στην νοητική εξέλιξη μας - Περίπου 20% Αυτό που παίζει κύριο ρόλο είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, η ηλικία, η γλώσσα, ο πολιτισμός του τόπου που ζούμε, τα πρότυπα μας, η μουσική που ακούμε, τα βιβλία που διαβάζουμε… 

Ο Thurstone υποστήριξε το 1930 ότι δεν υπάρχει μια γενική μορφή νοημοσύνης. Κάτι ανάλογο και ο Gardner. Η ευφυΐα, είπε (1993), αποτελείται από πολλά, ξεχωριστά και ανεξάρτητα συστήματα, το καθένα από τα οποία έχουν την ικανότητα να λύσουν προβλήματα ή να παράξουν ενέργειες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κουλτούρα του καθενός από εμάς. Καλό καλό… Μάλιστα κατηγοριοποίησε την νοημοσύνη σε εφτά… τι άλλο; ΚΑΤΗΓΙΟΡΙΕΣ… Ήντα καλά…

Ο ίδιος για να υποστηρίξει την πίστη του ότι η νοημοσύνη είναι πολλαπλή παρά γενική, δίνει ως παράδειγμα τις περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί από τη μια να έχουν φοβερή αδυναμία σε συγκεκριμένες ενέργειες ή λειτουργίες (π.χ. να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να θυμούνται τοποθεσίες ή ονόματα) αλλά από την άλλη έχουν μια εξαιρετική έως και σπάνια ικανότητα σε κάτι άλλο (π.χ. εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ζωγραφική … λαφαζανιές, χιούμορ κ.α.)!


Οι περισσότερες από τις ευφυΐες μπορούν να αναπτυχθούν. Γι΄ αυτό ο λαφαζάνης όπως και ο μουσικός ασπούμε, έχει ένα τεράστιο ρεπερτόριο μαλακιών να εκστομίσει ή κομματιών να παίξει (αντίστοιχα). Τούτο μπορεί να γίνει με ειδικά μαθήματα, παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων, μέσω της συμβουλευτικής, του διαλογισμού, της προσευχής (Κύριε και Δέσποτα ημών, ελέησον με τον αμαρτωλό και ανάξιο blogger. ΑΜΗΝ)… Ok, για την περίπτωση του λαφαζάνη έν νομίζω να προσφέρονται λαφαζανο-ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά… Εν έμφυτο.

Επίσης, άμα μια … επιδεξιότητα καλλιεργηθεί στην παιδική ηλικία ενός… παιδιού (!) παρά όταν ενηλικιωθεί, είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανό, το αποτέλεσμα και η κατάρτιση να είναι αρκετά καλύτερη. Πάρτε για παράδειγμα τα μωρά που οι γονείς τους μιλούν διαφορετική γλώσσα και τα ίδια μαθαίνουν τες φαρσίν τζιαι τες θκυό που την κούνια τους. Ακόμα, πάρτε για παράδειγμα δύο οργανοπαίχτες (δική σου επιλογή το όργανο. Ευχαριστώ) που ο ένας εξεκίνησε να το παίζε στα 3 του και ο άλλος στα 30. Λογικά ο ένας ενναν πιο … οργανικός που τον άλλο!

Η νοημοσύνη βασίζεται και στα life opportunities λαλεί το βιβλίο που έχω μπροστά μου και ρίχνω κλεφτές ματιές για να σας διαφωτίσω… Έχεις παιδί μου βιβλιοθήκη στο χωρκό σου; Έχεις πόσταν (post office), θέατρο, τηλεόραση, καπαρέ, τρένα, αεροπλάνα, λιμάνια, London Undergrounds; Τούτα ούλλα αννοίουν τα μάθκια σου. Κάμνουν σε πιο open-minded ακούεις…

Η νοημοσύνη βασίζεται και στο τι έχουμε ανάγκη και στο τι σχετίζεται με την κουλτούρα μας. Η νοημοσύνη δηλαδή είναι και τα εργαλεία και οι εξοπλισμοί που μας παρέχει το περιβάλλον μας.
Το να προσεγγίσεις ένα άλλο είδος νοημοσύνης, το οποίο εσύ δεν κατέχεις σε μεγάλο βαθμό, ένεν καθόλου δύσκολο. Εν σαν να βάλλεις πάνω το Blu-Ray και να βλέπεις το ‘Kyriakou Pelagia live in Skatochori’ και να αρκέφκεις και εσύ τα τσιαττιστά … Μπορεί να μεν ελίσσεσαι σαν γοργόνα από λέξη σε λέξη όπως η καλλιτέχνης Κυριακού, αλλά τουλάχιστον μπόρεις, προσπαθείς… Κάτι κάμνεις… Το ίδιο και με τα διάφορα είδη ευφυΐας! Εν ευκολοπροσέγγιστα!

EIDH NOIMOSINISΚαι επειδή τελικά εβαρέθηκα εγώ αντί εσύ, παραθέτω δίπλα τα εφτά βασικά είδη νοημοσύνης. Παρεμπιπτόντως, κάποιοι κάνουν λόγο για εφτά, που αργότερα εγίναν οκτώ, αλλά έν με κόφτει, άτε. Έσμιξα την κιναισθησιακή με την σωματική και έβαλα μέσα στοιχεία της …φυσικοκρατικής! Σιγά να μένεν και αριστοκρατική… Παραξενιάν τούτοι οι ερευνητές ολάν…


To conclude with, because I am dog-bored, I’d like to point out that there is no reason anymore (after you have came out through my over-interesting research) to discriminate people and stigmatize them if you cannot see your kinds of intelligence in their faces. It is ignorance and malakinsis. In the end of the day, they may be much more skilful and clever than you. They may be lovely and kavl-y as well.. What about you? Thank you!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παρακαλώ όπως μην ξεχνάμε την σεξουαλική νοημοσύνη, στην οποία κάποιοι είναι παραπροικισμένοι…

.

3 σχόλια:

  1. μπράβο μπράβο! (χειροκροτώ στέκοντα)

    κύριε ομιλητά είπετε τα πολλά ωραία
    ευχαριστώ που μου (απο)δείξετε πόσον έξυπνη είμαι τελικά, τζι εσείς τζαι ο Γκάρντενερ

    (πλάκα πλάκα... εν έχω υπόθεσην α!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετάισα τα ψαρούθκια σου για να μερώσεις μαζί μου

    μεν το εγκρίνεις το σχόλιο, έννεν ανάγκη να εμφανιστεί στο ποστ, ήταν απλά για να το δεις :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σχόλια του ακροατηρίου ενός τόσο σπουδαίου και ταπεινού ομιλητή όπως είμαι εγώ, πρέπει πάντα να ακούγονται! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή